Resipi daging Sapi yang tender dan lazat

Bagi orang-orang yang suka dengan resep masakan daging lembu diproses pasti tidak biasa dengan masakan? Selain itu, hidangan ini sering dihidangkan pada peristiwa-peristiwa penting. Dan peliknya, makanan ini sering hadir semasa idul fitri dan Eid Al-adha. Ini adalah gulai daging lembu.
tidak seperti halnya resep soto ayam kudus asli istimewa terlezat , Ceramah sedikit kira-kira stews, makanan yang kadang-kadang juga dikaitkan dengan makanan budaya menempah adalah tidak benar-benar terbukti besar mendapat gali Indonesia asli. Asal-usul berasal dari hidangan ini bertukar menjadi lalai dari tanah windmills, Belanda. Dan kemungkinan, gulai ini telah dibawa ke indonesia ketika Belanda masih telah dipecat dahulu.
Sama seperti memasak gulai secara umum, daging gulai, ini mempunyai rupa yang warna brown dengan Kuah tebal yang perasa hasil campuran yang digabungkan dengan kicap manis. Ia adalah juga sangat lazat, terutamanya jika daging adalah benar-benar tender pasti akan membuat lelaki yang cuba seperti menambah lagi dan lagi.
Masakan yang lazat yang tidak selama-lamanya memerlukan proses pembuatan yang rumit dan terperinci set. Termasuk daging ini mudah stews, cara-cara membuat mudah dan tidak boleh diamalkan oleh sesiapa sahaja. Berikut adalah resepi dan cara-cara membuat daging lembu yang lazat gulai yang mungkin mendapat sedikit bantuan!
Bahan-bahan yang diperlukan termasuk:
  • 1/2 kg daging lembu, bersih dan iris-iris
  • daun bay lmbr 3
  • daun limau lmbr 3
  • 7 sudu besar sos soya manis
  • 2 liter air putih
  • 1/2 sudu teh lada serbuk
  • 6 bawang merah, dikupas dan dihiris-iris
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak untuk sautéing kemudian, masak secukup rasa
Perasa iaitu Condominium:

  • 7 bijirin candlenut
  • 1/2 sudu kecil ketumbar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1/2 tsp pala serbuk
  • jintan putih 1/4 tanah
Bagaimana untuk membuat gulai daging yang enak dan lazat, iaitu:
Pertama sekali, masak daging terlebih dahulu. Adakah saya mengambil kuali kemudian mengisi dengan air dan sapinya daging. kemudian rebuslah ke sapinya daging yang tender dan air bertukar menjadi air rebusan tersebut. Selepas itu Buang kuali yang mengandungi dagingnnya yang dan ketepikan dahulu.
Peringkat yang kedua, kita membuat bumbunya dengan cara, Panaskan minyak dan perasa tumislah lancar, lime daun dan daun bay. Tumislah terus bau aroma wangi, kemudian angkat.
Langkah seterusnya, kita Panaskan daging lembu kembali dalam periuk dan kacau perasa denda yang telah untuk menggugat sauteed bersama-sama dengan garam, lada sulah, gula dan sebagainya. Masukkan juga sos soya manis ke dalamnya, kemudian kacau-kacau Biar semuanya sebati.
Selepas menunggu hanya lived sehingga bisul sup menandatangani semua bahan-bahan yang telah dimasak. Kemudian tinggal bertingkat dan daging gulai enakpun sedia untuk enjoy.
Mudah banget gak buk? selain ini ada juga resep semur ayam kecap yang paling enak dan juga resipi sayur bening bayam. Terima kasih.
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s