Daging Tender Jerked resipi dan berperisa

Daging Tender Jerked resipi dan berperisa
Resepi Jerked daging Tender dan menyelerakan daging-adalah bahan-bahan yang paling biasa digunakan di dunia selain ayam, boleh dibuat ke dalam pelbagai hidangan tipikal serta lazat. Tetapi jarang sekali tidak daging masakan perlu dimasak selama jam untuk resep perkedel kentang mudah sekali menjadikannya lebih tender bila dimakan, kerana ia adalah pada dasarnya daging lembu yang cukup banyak di sesetengah bahagian. Daging-lembu makanan unik di Indonesia dapat tender tanpa dimasak lama dan kekal sedap tanpa kehilangan rasa daging sapinya, apakah ia?. Ya, daging lembu jerked yang diproses lebam supaya rasanya sangat lembut bila dimakan.
Jerked sendiri sebenarnya berasal dari Indonesia di mana setiap bahagian mempunyai nama yang berbeza dan rempah, tetapi cara pembuatan untuk resep jamur crispy awet serta tahan lama dipukul-pukul sampai lebam yang kemudian menurun perasa kepada Indonesia tetap sama di mana-mana. Resipi daging jerked untuk membuat tawaran dan berair supaya anda boleh menikmati lazat, ingin tahu? Melihat bahan-bahan dan cara-cara membuat ia di sini.
Untuk menjadikan daging yang tender dan jerked kekunci menyelerakan wujud yang mengalahkan dan batik daging lembu untuk perap ia berulang-ulang sehingga bentuk daging kelihatan lebih luas daripada yang asal, bahan-bahan ini adalah perlu untuk menjadikannya.
Bahan asas;
½ kg daging lembu segar
santan 700ml
3 keping daun bay
1 sudu teh Asam di masukkan dalam air panas hanya sedikit
Minyak masak untuk sautéing
Bahan perasa yang halus;
13 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
tanah 2 sudu ketumbar
lengkuas 2 bahagian
5 sudu teh gula perang
1.5 sudu kecil garam
1 batang jagung Serai
Penambah perisa secukup rasa
Cara-cara membuat dengan daging tender dan jerked berperisa;
Mempuri herba halus, (mengambil sedikit kira-kira 2 SUDU dan cumpur air)
Potong daging lembu yang ke arah gentian setebal 1 cm, kemudian gunakan mallet yang sehingga daging dan rempah halus berenang Campurkan air terakhir (ulang sehingga daging kelihatan lebih luas daripada yang asal)
Menyediakan minyak masak dan tumis bahan perasa yang licin aroma wafted up dan masukkan santan kacau perlahan-lahan supaya tidak untuk memecahkan susu kelapa ke mendidih.
Masukkan hasil daging mengalahkan, daun Bay, air Asam ke dalam santan. Aduklah santannya mengecut walaupun perlahan-lahan sehingga habis. (ia mengambil masa yang sangat lama)
Selesai dan kedai kopi/kafe
Jerked itu sendiri adalah sangat lazat dimakan bersama putih beras adalah mesra dan menakjubkan boleh bertahan kira-kira 5 hari tanpa yang dimasukkan ke dalam peti sejuk. Daging jerked resipi empukdan ini menyelerakan anda boleh cuba di rumah, ia akan menjadi sangat menggoda untuk makan bila ianya begitu.
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s