Resipi nasi Jambul Cirebon

Resipi nasi Jambul Cirebon

Resipi nasi Cirebon Jambul bagi penggemar masakan telah pernah ke bandar ini pula di Jawa Barat? Pasti paling terkenal masakan tahu betul-betul? Ya, padi jambul. Jambul sering dipanggil nasi di Cirebon dengan jambul sego, sego yang bermaksud beras dan jambul yang merupakan asal-usul makanan ini. Beras jambul iaitu beras ciri-ciri sentiasa dibungkus dengan daun teak, kursus: biasnya tiada tempeh goreng, perap tauhu kicap, ikan goreng jambal (ikan masin), scrambled telur dan tidak ketinggalan adalah sambal tersebut. Bagi mereka yang belum pernah rasa jambul beras biasa, anda boleh cuba di rumah dengan jambul resep ayam betutu bali enak lezat resipi nasi Cirebon mendengar di sini.

Untuk membuat nasi resepi untuk menjadikannya lebih tipikal jambul Cirebon, dicadangkan masak menggunakan kayu api untuk mengekalkan rasa dan aroma semakin kuat. Di sini anda perlu sediakan.
Bahan-bahan/rempah nasi jambul:
1. nasi putih
Menyediakan 1,000 gram beras putih, dan ke 6 dan kemudian Balut dengan daun-daun jati
2. bahan-bahan goreng Tempeh
200 g tempeh, cut lengthwise
1 sudu teh garam
3 ulas bawang putih, Condominium/diuleg
½ sudu kecil ketumbar
150 ml air
minyak untuk menggoreng
3. beras rempah-ratus yang pedas & Jambul bahan-bahan
6 biji cili merah, deseeded dan dihiris halus
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tomato, dipotong kecil
1/2 sudu teh udang paste/1 paket kecil
1/2 sudu teh Kering
1/2 sudu teh garam
gula 1 sudu teh zarah
5 camca besar minyak untuk sautéing
Tambah pedas padi atau Cayenne bagi anda yang berminat dalam menu pedas
4. bahan-bahan tahu kicap Kuah
10 keping tauhu, didadu, goreng skinned
5 biji cili merah, dihiris Nya
4 ulas bawang putih, dihiris
7 bijirin bawang merah, dihiris nipis
kicap manis 5 sudu besar
1 tomato, dipotong keping
2 camca besar minyak untuk sautéing
1/4 sudu teh lada serbuk
1/2 sudu teh garam
500 ml air
5. hiasannya adalah beras Jambul
2 telur, dipukul dan GORENG
50 g ikan jambal (ikan masin goreng)
Cara-cara membuat nasi jambul:
Tempe goreng, tempe seperti biasanya direndam dengan herba sekitar 10 minit dan GORENG.
Tahu perap kicap, Panaskan minyak masak, tumis bawang dan bawang putih hingga wangi, kemudian masukkan tomato, cili dan tumis selama seminit. Masukkan tahu, kicap manis, air, garam, lada. Mencuba citarasa dan kemudian masak sehingga rempah memiringkan ke dalam perkongsian.
Sambal, uleg sedia ada perasa hingga lembut, bagi cili merah di cuba dan dihiris nipis. Tumis sehingga wangi uleg Sambal dan meletakkan padi merah.
Pergi ke jatinya dan masukkan daun Balut hidangan tepi di atas.
Sedia untuk dihidangkan
Di Cirebon jambul nasi resepi yang perlu anda cuba di rumah. Jambul padi sangat sesuai untuk Sarapan Pagi dan makan tengahari.
Baca juga artikel resep unik lainnya seperti resep ayam goreng wijen enak sederhana serta resep ikan bakar papua. Terima banyak guys atas kunjungnanya ^-^.
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s